El dimecres 15 de desembre, vam rebre la visita del Joan Sorribes, actor lleidatà de la pel·lícula Herois i de l’Àngela Mora de Maials, primera gimnasta amb Síndrome de Down en participar al Campionat d’Espanya de gimnàstica artística.
Acompanyats de la Coordinadora pedagògica de Down Lleida, Eva Betbesé, vam aprendre que són persones com nosaltres, amb les mateixes inquietuds i que ells aprenen molt de la família i dels amics però aquest també aprenen molt d’ells.
El Joan ens va explicar com va ser el rodatge de la pel·lícula Herois, que encara avui manté vincles amb molts dels actors i actrius que va conèixer allí, que també va participar en un capítol de Polseres vermelles i que actualment posa veu a un personatge amb síndrome de Down de la sèrie de dibuixos animats Una casa de locos, anomenat Carlos JR.
L’Àngela, exalumna del nostre centre, ens va parlar una mica sobre el seu recorregut al sistema educatiu, actualment cursa un IFE a l’Escola del Treball i està molt contenta. A nivell esportiu, aquesta darrera setmana ha estat notícia en l’àmbit estatal doncs ha estat la primera gimnasta amb síndrome de Down a participar en un Campionat d’Espanya per atletes sense discapacitat. Ha estat, sens dubte, un pas important per la inclusió. Des de l’INS l’Olivera la felicitem per la fita i n’estem molt orgullosos.
Després de la xerrada, s’ha iniciat un debat amb el nostre alumnat, que els han preguntat sobre la seva vida acadèmica, laboral… i han aparegut preguntes interessants com què senten quan els diuen que són gent amb aquest síndrome o què senten quan escolten que la paraula Down s’utilitza com un insult. Tant ells com la Eva han explicat molt bé què és el Síndrome de Down i ens han donat una lliçó sobre aquestes paraules que poden fer tant de mal a un col·lectiu com el de Down.
“Som persones normals, com vosaltres, amb moltes capacitats, inquietuds i ganes de futur, aprenem de vosaltres i a la inversa” Són alguns dels regals que ens han deixat.
Donem les gràcies a l’Associació Down Lleida, al Joan i a l’Àngela per apropar-nos un xic més al món de la inclusió!