Aquest dimarts 11 de febrer, l’alumnat de 3r i 4t d’ESO hem assistit a un taller impartit pel cos de Mossos de la Generalitat de Catalunya sota el títol: Vivim en societat.
Hem reflexionat sobre els diversos actes delictius que cometen moltes persones i que són contraris a allò que ens marquen les normes de viure i conviure en societat, ens ha parlat dels atacs sense motiu a mobiliari urbà, dels diversos tipus de violència (gènere, bandes, bullying…), de les infraccions de trànsit, etc. N’hi ha alguns que només ens poden afectar a nosaltres però la majoria d’infraccions poden generar danys a tercers, per això han d’estar perseguits per llei.
De tot n’ha sorgit una idea: la desindividualització dels fets delictius comesos, quan els actes delictius es porten, per influència d’un individuo més fort, a la col·lectivitat, sembla que siguin de menys responsabilitat doncs tenim la sensació que la culpa estaria més repartida i entrem en l’error de pensar allò de: Com que ho fan tots…
Què pot portar a algú a cometre actes contraris al bon funcionament de la societat? Poden ser molts motius i variats: ràbia mal gestionada, l’entorn, la no acceptació… El consell és sempre el mateix, si ens ve la mala idea d’agredir algú o destruir allò que fa millor el nostre entorn, hem de fer ús de la raó, reflexionar i gestionar millor aquest sentiment, i si no podem ens cal demanar ajuda. Si permetem que ocorrin, encara que no els fem directament, també en som responsables. I si ho veiem cal denunciar-ho.
Durant la xerrada, l’agent dels Mossos ha tingut enceses dos emissores on es podia escoltar si hi havia incidents a Lleida i a la comarca. L’única norma que ens ha imposat, a mode de joc, era respectar el silenci i estar atents al seu discurs.